close
Почетна > Примена на бисквити

Колачиња

Примена на бисквити

Што се колачиња?

Колаче е мала текстуална датотека која се пренесува на корисничкиот компјутер при негова посета на интернет страната. Интернет местото овозможува подобро корисничко искуство и следење на стаистиката на посети. Колачињата можат да бидат сочувани различен временски период, само во тек на вашето пребарување или подолго.

Кој вид на колачиња содржи интернет местото?

На своите интернет страни ги употребуваме овие видови колачиња:

Сопствени колачиња, кои можат да бидат привремени и да траат само за време на корисничкото пребарување, а задолжителни се за правилна функција на некои апликации односно функционалност на интернет страните. Подолготрајните колачиња ги употребуваме за чување и примена на информации кога корисникот следниот пат ќе го посети тоа место и за следење на посетите.

Другите колачиња потекнуваат од други, партнерски интернет места. Medis, d.o.o., за следење на посетите и статистика на своите интернет страни употребува аналитичка програмска опрема Google Analytics.

За прикажување на своите видео огласи или други видео содржини на интернет местото го употребуваме интернет сервис You Tube (Google Inc.). Колачето на сервисот You Tube се припрема на корисничкиот уред дури откако корисникот ќе го отвори видеото.

1. Колачиња на сопственото интернет место

 Име на колачето

Цел

Траење на колачето

Компанија

fe_typo_user

Грижа за правилна работа на интернет страната

Се додека не го затворите пребарувачот

Medis, d.o.o.

PHPSESSID

Грижа за правилна работа на интернет страната

Се додека не го затворите пребарувачот

Medis, d.o.o.


2. Колачиња на надворешни интернет места/сервиси

 Име на колачето

Цел

Траење на колачето

Компанија

_ga

Статистика за посета на интернет страната

2 години

Google Inc.

_gat

Статистика за посета на интернет страната

10 минути

Google Inc.

_utma

Статистика за посета на интернет страната

2 години

Google Inc.

_utmb

Статистика за посета на интернет страната

30 минути

Google Inc.

_utmc

Статистика за посета на интернет страната

Се додека не го затворите пребарувачот

Google Inc.

_utmz

Статистика за посета на интернет страната

6 месеци

Google Inc.


Изменете го подесувањето

Администратор на колачињата на интернет местото

Medis, d.o.o.

Брнчичева 1
1231 Љубљана – Чрнуче
Словенија

Медисови Е–новости
Изјавувам дека сум запознаен со Правилникот за заштита на правото на приватност.